Akupunktur

Hästen Elvis Här har jag sammanfattat de metoder jag kan använda mig av när jag behandlar hästar. Har du funderingar eller vill veta mer är du välkommen att ringa eller maila.
Akupunktur och healing ersätter EJ traditionell veterinärvård, men dessa behandlingar utgör ett utmärkt komplement.

TCM (Traditional Chinese medicine) är en flera tusen år gammal läkekonst. Sedan dess introduktion i Kina har denna läkekonst utvecklats avsevärt, ny kunskap har tillfogats samt vidareutveckling av medicinen har skett genom bidrag av framstående läkare.

I Kina har TCVM (Traditional Chinese veterinary medicine) använts för att behandla djur i tusentals år. Systemet började i pre-historisk tid och fortsätter att utvecklas än idag. Nya utövare bidrar med vetenskapliga forskningsresultat, kulturella anpassningar och teknologiska framsteg.


Hästen Elvis Inom traditionell kinesisk medicin kallas en individs livskraft för QI. Denna livskraft, QI flödar överallt i kroppen men är mest koncentrerad i meridianerna. På vissa ställen på kroppen, vid akupunkturpunkterna går denna energi upp till kroppsytan vilket gör den tillgänglig för behandling. Vid en akupunkturbehandling sätts tunna nålar på specifika akupunkturpunkter på kroppen utmed 12 huvudmeridianer och 2 extrameridianer.

Vid sjukdom eller skada hamnar kroppen i obalans, flödet av livskraften QI blir störd. Akupunktur hjälper kroppen att hitta tillbaka till jämnvikt – homeostas, och den påverkar det fria flödet av QI. Genom akupunktur kan således balansen i kroppen återställas, kroppen får en chans att läka sig själv. På detta sätt kan symtom vid sjukdom lindras eller hälsan återställas. Vid en behandling frisätts hormonet endorfin som är kopplat till välmående och smärtlindring och akupunktur har även en tydlig lugnande inverkan.

En akupunkturbehandling är alltid individanpassad, den utgår från varje enskilt djur och de förutsättningar, problem och omständigheter som finns. För att hjälpa kroppen tillbaka till balans och välmående behandlas inte bara symtom, man försöker alltid komma fram till själva grundorsaken till problemet och behandla även det.


Exempel på vad man kan behandla med akupunktur är: